You Are Here: Home » Hírek » Megvannak a 2018-as Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj jelöltjei

Megvannak a 2018-as Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj jelöltjei

Papp-Zakor Ilka, Az utolsó állatkert, Simon Márton, a Rókák esküvője és Vajna Ádám, az Oda című kötet szerzője lett a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei három jelöltje.

Az ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők támogatása, akik már rendszeresen publikálnak, az adott évben új kötettel jelentkeznek és 35 évesnél nem idősebbek. Jutalmuk egy teljes évig nyugodt munkakörülmények biztosítása, új műveik megszületésének ösztönzése, valamint a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése. A díjazott a pénzjutalom mellett a Solitude Akadémia által biztosított egy hónapos stuttgarti alkotói tartózkodásra kap lehetőséget, az elismerés pedig kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin (LCB) által felajánlott egy hónapos berlini ösztöndíjjal is.

Az ösztöndíjat, mely fiatal magyar szerzők legnagyobb összegű támogatásának számít, Dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének és megismertetésének Pro Cultura Hungarica díjjal és a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre. Az ösztöndíj teljes neve: Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die junge ungarische Literatur). Az ösztöndíjat első ízben, 2013-ban Krusovszky Dénes, 2014-ben Mán-Várhegyi Réka, 2015-ben Áfra János, 2016-ban Bencsik Orsolya, 2017-ben pedig Závada Péter nyerte el.

Az ösztöndíjat minden év őszén a sajtó jelenlétében – hatodízben 2018. november 23-án (pénteken) 17 órakor az Írók boltjában – adják át. A díjátadó ünnepségen közreműködik Márkos Albert (cselló). Az ösztöndíj szakmai együttműködő partnere: az Akademie Schloß Solitude (Stuttgart), a Literarisches Colloquium (Berlin) és a Litera irodalmi portál (Budapest). Az ösztöndíj kuratóriuma: Parti Nagy Lajos, Keresztury Tibor és Szilasi László. A gyakorlat szerint a kuratórium a könyvkiadók javaslatai alapján először összeállít egy Top10-es listát, amit a Litera egy hónappal a díjátadás előtt nyilvánosságra hoz. A kurátorok az idén a következő tíz könyvet jelölték a díjra:

Balaskó Ákos: Tejsav (Magvető)
Bartók Imre: Jerikó épül (Jelenkor)
Csepelyi Adrienn: Belemenés (Európa)
Fehér Renátó: Holtidény (Magvető)
Németh Gábor Dávid: Banán és kutya (FISZ)
Papp-Zakor Ilka: Az utolsó állatkert (Kalligram)
Simon Márton: Rókák esküvője (Jelenkor)
Szendi Nóra: Természetes lustaság (Kalligram)
Szöllősi Mátyás: Simon Péter (Európa)
Vajna Ádám: Oda (Scolar)

forrás: litera.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

HTML tags are not allowed.

Copyright © 2007-2014. Minden jogot fenntartanak a szerkesztők és a szerzők.

Scroll to top