Szeptember 2-án 17.00 órai kezdettel a Megyei Könyvtár Kamara- termében Karádi Zsolt beszélget Bereményi Géza Kossuth-díjas író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendezővel.

beremenyigeza


Szeptember 2-án 17.00 órai kezdettel a Megyei Könyvtár Kamaratermében Karádi Zsolt beszélget Bereményi Géza Kossuth-díjas író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendezővel.

Bereményi Géza 1946-ban született Budapesten. 1970-ben végzett az ELTE olasz-magyar szakán. Utána dolgozott könyvkiadónál és filmstúdióban, majd a hetvenes évek végétől szellemi szabadfoglalkozású lett. A ’90-es években előbb a szolnoki, utóbb a zalaegerszegi színházban dolgozik rendezőként, művészeti vezetőként.

1970-ben jelent meg első novelláskötete, azóta is sorra publikálja elbeszéléseit, színműveit kötetek alakjában is, időnként társszerzőkkel. Íróként legismertebb munkája az 1977-ben megjelent Legendárium című regény.

Ugyancsak 1970-től írt dalszövegeket Cseh Tamás zenéjéhez, lett állandó alkotótársa. Mintegy 1300 közös dalt írtak. Mellette más előadók (Für Anikó, Básti Juli-Cserhalmi György, Udvaros Dorottya, Gerendás Péter) albumain is szerepelnek az ő általa írt szövegek.

1985-ben rendezte első filmjét, saját forgatókönyvéből, A tanítványok-at. Ismert filmjei még az Eldorádó vagy a Hídember. Más rendezők filmjeihez is írt forgatókönyveket – legismertebb ezek közül talán a Megáll az idő, melyet Gothár Péter rendezett.

/a wikipedia vonatkozó bejegyzése alapján/