mitlogo

A Magyar Irodalomtörténeti Társaság és a Kossuth Kiadó Zrt. Országos Irodalmi Feladatmegoldó Csapatversenyt hirdet az általános iskola 7-8. és a középiskolák 9-10. osztályos tanulói számára. A versenyben résztvevő csapatok létszáma 3 fő lehet.

A verseny két rézből áll. Az első része 5 fordulós, amelyben a csapatoknak a megjelölt művekkel kapcsolatos feladatokat kell megoldaniuk, majd a megoldásokat postán (Ady Endre Gimnázium, 1139 Budapest Röppentyű u. 62. címre, Diószegi Endre nevére címezve) vagy e-mailen eljuttatni a kepregeny2010@freemail.hu e-mail címre. A versennyel kapcsolatos kérdésekre is erről  a címről válaszolunk!

A legügyesebb és a legtöbb pontot gyűjtő 10 csapat egy záró vetélkedőn vehet részt, ez dönti majd el a végső sorrendet.

A feladatmegoldó verseny alapjául a Kossuth Kiadó Zrt. gondozásában megjelenő Klasszikusok Képregényben sorozat egyes darabjai, ill. a teljes művek szolgálnak. A regényeket mindkét formában el kell olvasni, hogy a feladatokat meg tudják oldani a versengő csapatok. A képregények beszerezhetők az újságárusoknál és a Kossuth Kiadó boltjaiban, internetes oldalán (www.kossuth.hu).

Az egyes fordulók témái/művei                                                        megjelenés

1. Daniel Defoe: Robinson Crusoe                           2010. október 15.

2. Lewis Carroll: Alice Csodaországban                               2010. október 15.

3. Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai                                 2010. november

4. Charles Dickens: Karácsonyi ének                                   2010. december

5. Jules Verne: Utazás a Föld középpontja felé        2011. január

Záró forduló: A fenti művek + Arthur Conan Doyle: A sátán kutyája

A versenyre regisztráció nem szükséges, az első forduló megoldásainak dokumentációjában várjuk a csapat nevét, a csapattagok nevét és elektronikus levélcímét, az iskola nevét, címét, a csapat munkáját segítő tanár nevét és elérhetőségeit.

Díjak:

1. díj    A csapat tagjait és a felkészítő tanárt egy tavaszi hétvégére vendégül látja a Hunguest Hotel egyik szállodája, emellett 40 000 forintos könyvjutalmat nyernek a Kossuth Kiadó Zrt-től.

2. díj    Irodalmi kalandtúra Budapesten a csapattagoknak és felkészítő tanáruknak, valamint 30 000 forintos könyvjutalom

3. díj    25 ezer forintos könyvjutalom

A záró forduló és az eredményhirdetés időpontjáról a résztvevőket postán és elektronikus levélben is értesítjük.

A vetélkedő fordulóinak feladatai letölthetők a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Tanári Tagozatának oldaláról (http://irodalomtortenet.wordpress.com/) és a Kossuth Kiadó honlapjáról (http://www.kossuth.hu/index.php).

Feladatsor megjelenése Beadási határidő
  1. feladatsor

Daniel Defoe: Robinson Crusoe

2010.10.20. 2010.11.20.
  1. feladatsor

Lewis Carroll: Alice Csodaországban

2010.11.15. 2010.12.15.
  1. feladatsor

Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai

2010.12.15. 2011.01.15.
  1. feladatsor

Charles Dickens: Karácsonyi ének

2011.01.15. 2011.02.15.
  1. feladatsor

Jules Verne: Utazás a Föld középpontja felé

2011.02.15. 2011.03.15.

Az 1. forduló feladatai:

1. A regény és képregény segítségével a csapat készítsen térképet, amelyen megjeleníti Robinson szigetét! A térkép elektronikus és hagyományos formában egyaránt elkészíthető, utóbbi mérete nem haladhatja meg az 1X1 métert!

15 pont

2. A szigeten töltött esztendők alatt Robinson kialakítja élőhelyét. A csapat készítse el Robinson lakhelyének makettjét! A makett elkészítéséhez bármilyen anyagot lehet választani, a méret azonban nem lehet nagyobb 50X50 cm-nél.

30 pont

3. A regény és a képregény összehasonlításának eredményeként készüljön un. „képszöveg” a képregényben nem szereplő, ugyanakkor fontos eseményhez! 5 képhez felhasználható szövegre és a képi illusztráció leírására kell vállalkozni!

15 pont

4. A csapat állítson össze a történet alapján egy olyan napirendet, amelyből kiderül, hogy egy „mai Robinson” mivel töltené egy napját a szigeten!

10 pont

5. Készüljön egy táblázat, amely összefoglalja, hogy a mai kor embere milyen felszerelésekkel tudná túlélni a lakatlan szigetre kerülést.

10 pont

6. Mire tanítanád meg Robinsont? Készüljön 1 oldal terjedelmű fogalmazás, amelyben a csapat kifejti, hogy mai tudásunk alapján mire tanítaná meg Robinsont, hogy szigeten töltött élete könnyebb legyen!

10 pont

7. Készítsetek egy maximum 3 oldal terjedelmű fogalmazást, hogyan módosulna Robinson élete a szigeten, ha a hajótöréskor nem egyedül menekül meg, hanem vele együtt a szigetre kerül egy másik férfi vagy egy nő! A fogalmazásban elegendő csak az egyik alakot választani!

20 pont

8. „Miközben olvasod, emberré válasz!” Készítsetek érvelő fogalmazást a fenti állítás igazolására a regény és a képregény alapján! A szöveg terjedelme ne haladja meg a 2 oldalt!

20 pont

9. Készítsetek Daniel Defoe-ról életrajzi és az életmű darabjait összefoglaló PPt. bemutatót! A munka terjedelme ne legyen nagyobb 20 diánál!

20 pont

Az 1. fordulóban összesen 150 pont szerezhető

Jó munkát és kellemes olvasást kíván a szervezőbizottság!