Program

Idén tizedik alkalommal kerül megrendezésre a Debreceni Költészeti Fesztivál, amelynek az első két napját a 100 éve született Kiss Tamás debreceni költőre való emlékezés határozza meg. Április 12-én és 13-án a Debreceni Egyetemhez kötődő fiatal alkotókkal, irodalmi műhelyekkel és folyóiratokkal ismerkedhetnek az irodalombarátok. A programsorozat záróeseménye a JAK Old Stars-est, amelynek két vendége Borbély Szilárd Babérkoszorús költő, író, irodalomtörténész és Térey János Babérkoszorús költő, író, műfordító, akik mindketten debreceni kötődésűek, s a mai magyar irodalom meghatározó alakjai. A rendezvényekre a belépés díjtalan.

2012. április 11.

14:00 szavalóverseny Kiss Tamás verseiből, Libakerti Könyvtár

2012. április 12.

14.00 Kölcsey Központ, Bálterem, szavalóverseny Kiss Tamás verseiből

17:00 Kölcsey Központ, földszinti körfolyosó, Kiss Tamás emléktáblájának avatása

18:00 Kölcsey Központ, Bálterem, “…Iegyen itthon kegyeImed” – irodalmi est, 100 éve született Kiss Tamás költő

20:00 Kulter Szalon-est audiovizuális performansszal

A KULTer.hu szerkesztőségének beszélgetése a kortárs magyar irodalmi, vizuális és populáris kultúra találkozási pontjairól, azon belül is a költészet számára megnyílt új lehetőségekről, a dalszöveg és a versszöveg viszonyáról.
A beszélgetés résztvevői: Áfra János, Barna Péter, Dunai Tamás, Herczeg Ákos, Papp Sándor, Vass Norbert. Moderál: Ureczky Eszter. A kötetlen beszélgetésbe nyúló est zenei atmoszférájáról a Forgotten Dreams és az audiovizuális performanszt is bemutató Fjord in the Orange Juice Sky gondoskodik.

2012. április 13.

14.00 Kölcsey Központ, Bálterem, szavalóverseny Kiss Tamás verseiből

15 óra Kölcsey Központ, Bényi Árpád terem, Rajzás (Költészeti rendezvény)

Egyetemi irodalmi önképzőkörök délutánja

Bemutatkozik a DEIK és a LÉK Irodalmi Kör. Beszélgetés fiatal műhelytagokkal és fel-olvasás a szerzők írásaiból (LÉK-tagok: Biró Vivien, Baranyi Gergely, Somoskői Beáta; DEIK-tagok: Horváth Imre Olivér, Németh Margarita és Polgár Tóth Tamás) Moderál: Farkas Gábor.

16:30

FISZ-moll délután Kollár Árpád Sziveri-díjas költővel, az írószervezet elnökével
Beszélgetőtárs: Korpa Tamás

18:00 A Szkholion művészeti- és szakfolyóirat felolvasással egybekötött lapbemutatója

Nemes Zoltán Márió és Kele Fodor Ákos JAK-tagok olvasnak fel verseikből, mesélnek költészetükről, majd a lap szerkesztősége (Áfra János, Balajthy Ágnes, Barna Péter, Jován Katalin, Korpa Tamás) beszélget a folyóirat működéséről.

19:30

JAK Old Stars-est Borbély Szilárddal és Térey Jánossal
Moderál: Lapis József

Együttműködő partnereink: a JAK (József Attila Kör), a FISZ (Fiatal Írók Szövetsége), a Szkholion – a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának művészeti és szakfolyóirata, a KULTer.hu kortárs kultúrportál, a Debreceni Egyetem Kommunikáció- és a Médiatudományi Tanszéke és a Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete.