Hír
Kiosztották a 2012-es Artisjus Díjakat
Irodalom: nagydíjas Spiró
Az Artisjus Irodalmi Nagydíját 2012-ben Spiró György kapta. Az írót Grecsó Krisztián méltatta, aki elmondta, hogy nemcsak a magyar irodalom korszakos jelentőségű alkotója a Fogság, a Jövevény és a Jégmadár regények szerzője, de a világon mindenütt számon tartják. Spiró féltucatnyi nyelven ír, beszél és olvas, pályája a magyar-orosz-szerbhorvát szak elvégzésétől, külpolitikával kacérkodáson keresztül vezetett a színház és az irodalom világába. Grecsó kiemelte, Spiró képes arra, hogy a hozzá mindennél közelebb álló élményanyagról, a saját hagyományáról, örökségéről higgadtan, tárgyisan, távolságtartóan és gyönyörű egyszerűséggel tud írni. „Ez száz évente egyszer, ha sikerül” – tette hozzá Grecsó Krisztián.
Artisjus irodalmi díjat kapott Zalán Tibor is – a költő, író, drámaíró munkásságát Margócsy István méltatta. Margócsy kiemelte, hogy „Zalán írásai, remek és pontos megfigyelései olyan írásokat eredményeznek, melyeknek mindig van erőteljes szociográfiai megalapozottságuk (hagyományosan szólva: nagyon erős valóságismeretről tanúskodnak), s olyan irodalmiságot képviselnek, melyek talán a leginkább Móricz Zsigmond erős novellisztikájára emlékeztetnek.”
Papp Sándor Zsigmond irodalmi díját Báthori Csaba adta át. A Semmi kis életek című kötetről a méltatásban elhangzott, hogy „nagy erővel, rendkívül változatos és érzékletes stílusban, aprólékos pontossággal idézi fel az 1989-es romániai rendszerváltás előtti és utáni hétköznapokat.”
Varga Mátyás Artisjus irodalmi díját Ferencz Győző adta át. A bencés szerzetes-tanárról, munkáiról elhangzott, hogy a világirodalom egyik nagy, többféle változatban fennmaradt, de voltaképpen töredékes legendáját töredékként emeli saját költészetébe és szembesíti az egyszeri, megváltásra váró emberi élet kiszolgáltatottságával Parsifal, parsifal című 2011-es kötetében.
Először lett nő az év könnyűzeneszerzője
Az év produkciója díjjal ismerte el az Artisjus Egyesület a Hobo Blues Band búcsúkoncertjét. A díjat átadó Szabó Áron „Vasaló” méltatásában elmondta, már 6-7 évesen első koncertélményei között a legendás együttes fellépései is szerepeltek. Nem csupán a búcsúkoncertnek szól a díj, az egyesület a Hobo Blues Band teljes múltja előtt is tiszteleg azzal, hogy ezt a fellépést választotta az év könnyűzenei produkciójának.
Szirtes Edina „Mókus” kapta az év könnyűzeneszerzőjének járó Artisjus Díjat. A díjat átadó Czutor Zoltán szerint Szirtes Edina azon művészek közé tartozik, akikkel kapcsolatban jogosan merül fel zenekedvelők körében, hogy érdemes-e egyáltalán a komolyzenét és a könnyűzenét megkülönböztetni. Czutor kiemelte, hogy ebben a kategóriában eddig még nem szerzett díjat női zeneszerző, azaz az Artisjus Év Könnyűzeneszerzője Díj első női díjazottja lett Szirtes Edina „Mókus”.
Id. Malek Miklós lett a könnyűzeneszerzői életműdíj birtokosa az Artisjus Díjak 2012-es díjátadó gáláján. Az Artisjus Egyesület elnöke, Victor Máté elmondta, hogy Malek Miklós sokoldalú, műfajokon átívelő szaktudása teszi megkerülhetetlenné a beat korszakban születő slágereket vagy az együttműködést Hofi Gézával éppúgy, mint a 90-es években írt szimfonikus zeneműveket. Victor Máté hozzátette, mára elsősorban klasszikus zenei feladatok találják meg Malek Miklóst, aki így magasabb szinten összegzi mindazt a tudást és tapasztalatot, ami munkássága során felhalmozódott.
Az év komolyzenei művének járó Artisjus Díjat Decsényi János kapta, Samblant de joie című alkotásáért. A méltatásban Hollós Máté elmondta, hogy Decsényi János nem riad vissza a jövőbe mutató technika alkalmazásától, miközben inspirálja őt a múlt, a korábbi évszázadok költészete és zenéje. A költészet és a szigorú szerkesztés egyszerre van jelen a díjnyertes komolyzenei műben.
Az év könnyűzenei szövegírójának Beck Zoltánt, a 30Y zenekar frontemberét, dalszerzőjét választották. A díjat átadó Bródy János szerint Beck Zoltán stílusteremtő szövegírói, előadóművészi tevékenységével jelentősen hozzájárult az igényes pop-rock kultúra magyarországi térnyeréséhez. Végül Nógrádi-Tóth István az év magyarnótaszerzőjének járó díjat adta át Jászteleki Sánta Józsefnek adta át csütörtök este, az Artisjus-teremben.