A színház leképezi, vagy teremti a világot?

Joggal merül fel a kérdés olyan előadások kapcsán, amelyek a valóság egy-egy nehezen megközelíthető vagy riasztó, eltitkolni való vagy sokkoló jelenségével szembesítenek. Néhány esztendővel ezelőtt ilyen volt a Fotel (Zenés kórisme, Vinnai András – Bodó Viktor, Móricz Zsigmond Színház, 2007 ősz), most Németh Ákosnak A webáruház (Játék nem csak kamaszoknak, rendezte Bodolay Géza, bemutató: 2012. március 9.) című darabja kavarta fel a nézői kedélyeket.

Németh drámája azt mutatja meg – miként a mű egyik kritikusa, Kulin Borbála írta – hogy „a fiatalság többnyire nosztalgiával emlegetett időszaka valójában életünk egyik legkritikusabb periódusa. A kétségbeesett önkeresés, a megfelelni és tetszeni vágyás, és mindenekelőtt a szeretet, a figyelem iránti vágy irányíthatatlanul, de legalábbis sokszor irányítás hiányában ijesztő erővel sodorhat nem kis veszélyek közé.”
Pszichológusok és szociológusok a megmondhatói, hogy manapság a föntebb említett válságokkal küzdő ifjak közül hányan kerülnek olykor menthetetlen helyzetbe.
A társadalom nyilvános terein a rájuk leselkedő veszélyek hathatós elhárítására, vagy akárcsak hatásos „kezelésére” a felnőttek nincsenek felkészülve. A riasztó országos és megyei adatok szerint a magányból, a perspektívátlanságból eredő kiszolgáltatottság következtében a gyerekek egyre zsengébb életkorban válhatnak áldozattá. Az eme elrettentő jelenségeket alaposan tanulmányozó Németh Ákos műve úgy idézi meg a dizájner drogokkal ismerkedő, tizenhárom-tizennégy évesek problémáit, hogy azokon valamennyien eltöprenghetünk. Különösen pedagógusok, gyermekvédelmi szakemberek, szülők.

E jelenségeket ismerve és fölismerve a Móricz Zsigmond Színház május 10-én rendhagyó szülői értekezletre hívja mindazokat, akiket a téma valamilyen módon érint. A program 18 órakor A webáruház előadásával kezdődik, majd 19 óra 30 perctől a Nagyszínpadon a teátrum a témával kapcsolatos nyilvános eszmecserére invitálja a nézőket. A beszélgetésen részt vesz Dr. Móré E. Csaba pszichiáter, az Országos Pszichiátriai Központ betegellátási referense és dr. Tarcsa Csaba rendőrezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója. Az est házigazdája dr. Tasnádi Csaba, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója.

(Karádi Zsolt írása)

A webáruház színházi oldala

Kulin Borbála friss kritikája A webáruházról

Onder Csaba kritikája a Fotelről első nyomtatott lapszámunkban jelent meg 2007-ben.

A szórólapot és a plakátot László Rita Emőke tervezte