A Kortárs irodalmi és kritikai folyóirat és a Kortárs Online szervezésében 2013. május 9. és 11. között emlékezünk meg a XX. századi próza egyik legkiemelkedőbb alakjáról – Ottlik Gézáról – rendhagyó módon az író 101. születésnapja alkalmából.

A hagyományteremtőnek szánt Ottlik Emléknapok a szakmai és a szélesebb közönséget, így középiskolásokat, filmeseket és a dzsessz kedvelőit egyaránt megszólító programjainak három különböző helyszín ad majd otthont a három nap alatt.
____

A Kortárs folyóirat és a Kortárs Online idén rendhagyó módon a XX. századi magyar próza egyik legkiválóbb alakja születésnapjának 101. évfordulóját is megünnepli, hagyományteremtő szándékkal: az Ottlik Emléknapokon minden évben pályázatokkal, versenykiírásokkal, az írói életművet újszerűen megközelítő programokkal emlékezünk meg az íróról, akinek hatása a mai napig élő a kortárs magyar művészetben.

Az idei programsorozatot az író születésnapján, május 9-én emlékmű-koszorúzással és Kelecsényi László emlékbeszédével nyitjuk meg, majd ezen a napon beszégetésekkel összekötött szakmai előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel folytatjuk (többek között Ács Margit, Cseke Ákos, Horkay Hörcher Ferenc, Kelecsényi László, Margócsy István részvételével) a Hadik Kávéházban. A szakmai program pénteken a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM), szombaton a 11. kerületi Kulturális Intézetben (KULTI) folytatódik, miközben a két, ez alkalomból kiírt Ottlik-verseny eredményeit is megismerheti a nagyérdemű.

A középiskolásokat kreatív, újszerű feladatok elvégzésére ösztönönző, a virtualitást és irodalmat játékosan összekapcsoló Ottlik-versenykiírás a jelen állás szerint meghozta a várt eredményt, hiszen közel 23 közpiskolás csapat maradt versenyben a harmadik fordulóba való bejutásért. A döntő és az értékes nyereménycsomagok átadása május 10-én, Reményi József Tamás szerkesztő-kritikus vezetésével zajlik a PIM-ben. Ezt követően Zalán Vince, Balázs Béla-díjas esztéta felvezetésében az Emléknapokra kiírt, nyílt rövidfilmes pályázat győztes versenyfilmjeit tekintheti meg a közönség. Ezek közül a zsűri által legjobbnak ítélt film alkotóit az utóbbi idők filmpályázatainak egyik legmagasabb pénzbeli elismerésével díjazzuk.

Május 11-én a szakmai programok mellett zenés összeállítással zárulnak az Emléknapok. A KULTI-ban megtartott koncerten Ottlik műveit, személyét olyan elismert művészek idézik fel, mint Katona László, a Krétakör Színház társulatának volt tagja, vagy Halper László világhírű gitárművész, a Band of Gypsys Reincarnation formáció alapítója. A műsorban többek között az Ottlik-kisprózában szereplő szerzemények hangzanak el, köztük a La Cumparsia című tangó, a Valencia és a Yes Sir, that’s my baby; persze kortárs átiratban, a dzsessz hagyományain átszűrve, úgyhogy e formájukban még Ottlikot is meglepnék, mely újraértelmezés méltó és meghökkentő lezárást ad a programoknak.

A programsorozattal kapcsolatos információk a www.kortarsonline.hu oldalon érhetők el, ahová a versenyek részfeladatai, a programsorozattal kapcsolatos interjúk, háttéranyagok, kiegészítő információk is folyamatosan felkerülnek. A programok ingyenesek és nyilvánosak minden érdeklődőt számára.

További információk:

Thimár Attila
20/443 9835

Vágó Marianna Rita
kortarsonline@gmail.com