MAGÁNYOS TÁJ – Tájábrázolás a természeti tájtól a városi tájig a magyar képzőművészetben címmel nyílik időszaki kiállítás július 11-én, csütörtökön 17 órától a debreceni Déri Múzeumban.

A kiállítás apropója a Déri Múzeum klasszikus képzőművészeti gyűjteménye, melyből a tájábrázolással kapcsolatos „gyöngyszemek” bemutatása időről időre felmerülő igény mind a múzeum, mind a látogatók részéről. A „saját” klasszikus és kortárs képzőművészeti anyagból kiindulva válogattak izgalmas és fontos műalkotásokat hazai közgyűjteményekből és magánszemélyektől, szem előtt tartva a kiállítás célját: a táj sokszínű művészi feldolgozásának bemutatását.

A táj fogalmát a klasszikus tájfestészettől a városi tájábrázolásig a képzőművészeti műfajok széles skálán dolgozták fel a szobrászattól az installáció művészeten keresztül a különböző új médiumok használatáig.

A Déri Múzeum kiállításán látható példa a klasszikus, 19. századi tájfestészetből és a 21. századi metropoliszi lét videón történő ábrázolásából egyaránt. A 19. századiszínpompás plein air festmények mellett jól megférnek a 20. századi drámai, borongós hangulatú tájképek, a modernista törekvések és a 21. századi urbanista, olykor utópista
alkotások.

A Déri Múzeum több helyszínén látható kiállításán az alábbi művészektől láthatnak alkotásokat:
Barcsay Jenő, Bálint Endre, Bukta Imre, Czene Márta, Csontváry Kosztka Tivadar, Egry József, Fehér László, Ferenczy Károly, Ferenczy Zsolt, Gellér B. István, Gyenis Tibor, Hollósy Simon, Kondor Attila, Kondor Béla, Konkoly Gyula, László Dániel, Lengyel András, Lóránt János Demeter, id. Markó Károly, Nagy Gabriella, Nagy Gábor György, Németh Marcell, Ország Lili, Süli-Zakar Szabolcs, Szabó Ábel, Szinyei Merse Pál, Tihanyi Lajos, Tóth Angelika, Vajda Lajos, Vaszary János, Vásárhelyi Zsolt.

A kiállítás megtekinthető 2013. szeptember 29-ig, hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.

Kísérőrendezvények:

Kísérőprogramok
Július 18. csütörtök 17 órától Szoboszlai Lilla muzeológus tárlatvezetése
Augusztus 10. szombat 11 órától Veiszer Alinda újságíró rendhagyó tárlatvezetése
Augusztus 29. csütörtök 17 órától dr. Petneki Áron művelődéstörténésznek, a Varsói Egyetem vendégprofesszorának diavetítéssel egybekötött előadása Ember a tájban – Tájképfestészet az európai művelődéstörténetben a 16. századtól a 19. századig címmel
Szeptember 27. péntek 17 órától Müller Péter Sziámi költő, énekes rendhagyó tárlatvezetése.
Ezt követően a Péntek és Robinson (Darvas Ferenc és Sziámi) duó játszik.

Múzeumpedagógiai foglalkozások

Védd a természetet!
Mi a természetvédelem? Hogyan tehetnénk szebbé a környezetünket? Mire van szükség ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a tájban? Környezeti nevelés kicsiknek. Szelektív hulladékgyűjtés. Ökológiai lábnyomunk.
Kapcsolódó kézműves tevékenység: hulladékszobor-készítés (ajánlott korosztály: 5–10 éves korig)

Városi táj – tájkép
Táj művészek tolmácsolásában. Hogyan látják a művészek az embereket körülvevő tájat, legyen az emberkéz formálta, vagy természetes. Milyen régen és milyen ma? Vajon milyen lesz 20 év múlva?
Kapcsolódó kézműves tevékenység: lakóház- és kerttervezés, a kiállításon látható festmények áttervezése (ajánlott korosztály: 10–14 éves korig)
Foglalkozások időtartama: 60 ̵ 90 perc
Foglalkozások díja: óvodásoknak: 300 Ft/fő; iskolásoknak 400 Ft/fő
Bejelentkezés a kért időpont előtt két héttel  B. Pinczés Orsolya múzeumpedagógusnál a 06-20/542-9958-as telefonszámon, vagy a b.pinczes.orsolya@derimuzeum.hu e-mail címen.

Tervezd át Debrecent! – rajzpályázat
Debrecen köztereinek áttervezése rajz/vagy grafika (fotó/számítógépes)
Pályázók köre: általános- és középiskolások
Beküldési határidő: szeptember 20. (Az alkotásokat a Déri Múzeum portájára várjuk, névvel elérhetőséggel ellátva. Írjátok rá, hogy „Tervezd át Debrecent!”)
Díjkiosztó: 2013. szeptember 27-én, péntek 16 óra
Műfaji megkötés: nincs (lehet rajz, grafika, fotó, videodokumentáció stb.
Rajz, grafika esetén méret: max. 70×100 cm, fejenként max. 3 db.
Videodokumentáció esetén: max. 5 perc
Értékes ajándékok 5.000–10.000 Ft értékben
A legjobb alkotásokat bemutatjuk a Déri Múzeumban!

2013. augusztus 23.  – VIRÁGKOMMANDÓ
Szedjünk szemetet / ültessünk közösen virágot Debrecen elhanyagolt részein!