(„Amikor ott vagyok, legszívesebben itt lennék”)
(Martin McDonagh)

 

Ha kedd van, akkor…

Akkor nem jutok el sok olyan programra, amelyre szeretnék. Például akkora tömeg szeretné megnézni a második nyírségi limerick bajnokság döntőjét a MŰvész Stúdióban, hogy már csak a földön kucoroghatnék… Így aztán ehelyett a központ felé veszem az irányt. A Kossuth téren sikoly, móka, kacagás: két hatalmas labdával játszó akrobata szórakoztatja a sikongó kicsiket. A Városalapítók szobra felől mintha a Rákóczi induló dallamát hozná a hidegfront meg-megélénkülő szele. Nem messze Csocsó bohóc csal nevetést a köréje sereglett gyerekek és szüleik arcára. A szökőkútnál a legkisebbeket pingpong labdákkal ejti ámulatba a focizsonglőr. A Dózsa György utca elején egykerekűsök ugratnak: lélegzetelállító, amint a talajra lefekvő kislány fölött átlendülnek. (Nem kevésbé félelmetes, amikor egy aszfaltakrobata srác szaltózik a megrökönyödött nézők tapsviharában.) Miközben a nyalakodó tömeget figyelem, azon morfondírozom, hogy tán soha ennyi fagylalt nem fogyott Nyíregyházán, mint mostanában… S mialatt a Korzó Színpadhoz érek, megcsap Kiss Barna és a Villon Trió muzsikája. Be kéne rúgni – éneklik az augusztus végi napfényben fürdő fiúk. Tanácsukat azonban (most még) nem fogadhatom meg, mert este 7-től meg kell néznem A nagy kézrablást.

Ha kedd van, akkor…

 Akkor nem jutok el A Vörös Postakocsi felolvasóestjére sem, mert egybeesik a Thália Színház előadásával, amelyről kritikát kell írnom a Keletbe. (Fojtogat is a lelkiismeret, hiszen hétfőn együtt léptem fel velük az Irodalmi Kávéházban. Megbocsátotok, barátaim?)

Martin McDonagh darabja comdey noir: jól szórakozom a pszichopata Carmichel (Szervét Tibor), a némileg lökött recepciós, Mervyn (Tamási Zoltán) és a két fiatal (Bán Bálint, Lovas Rozi) abszurd-morbid históriáján. A borzongást kiszellőztetendő még elsétálok térre, ahol a tinik együtt üvöltik a Honeybeast-tel: „Te vagy a legnagyobb hős a világon: / Én a királynőd és te a királyom”. Nagyon király.

DSC_0604

Karádi Nóra fotói a keddi eseményekről: