20 év után újra színpadra áll a kilencvenes évek nagy grunge-rock hullámának egyik sajnálatos módon elfeledett magyarországi képviselője, a nyíregyházi Báthori Utca zenekar.
naffaprZ038

A csapat 1993 és 1998 közötti, aktív időszakában számos koncertet adott szerte az országban, s egyéni hangulatú dalaival sokak szívébe belopta magát. Hivatalos demókazettát is készítettek 1996-ban, mely mind egy szálig elfogyott. Az országos ismertség azonban elmaradt. Az utolsó koncert óta eltelt húsz évben néhányszor már felmerült, hogy a tagok méltó emléket állítsanak életművüknek, azonban erre egészen mostanáig nem adódott alkalom.

Most, amikor a zenekar bölcsőjének számító nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium fennállásának 100 éves évfordulóját ünnepelve meghívta a zenekart, hogy lépjen fel az ünnepségsorozat részeként, a tagok rövid mérlegelést követően igent mondtak. Dupla jubileum ez, hiszen míg az iskola a századik, a zenekar a huszonötödik születésnapját ünnepeli ebben az évben.
Rövid interjút közlünk a közelgő koncert apropóján.

Mikor alakult a zenekar?

Valamikor 1993 tavaszán állapodtunk meg szóban arról, hogy közös zenekart kellene csinálnunk, de a tettlegességig csak őszre jutottunk el. Onnantól kezdve viszont aktív próbaidőszak zajlott, heti több alkalommal is gyakoroltunk, dalokat írtunk, más előadók dalait tanultuk meg.

Mindannyian Zrínyisek voltatok? Mikor végeztetek?

A zenekar tagjai közül eredetileg csak négyen voltunk zrínyisek, de most már Laci is az, mert részben ott dolgozik. Egyébként mind 1995-ben végeztünk.

Készült valaha stúdiófelvételetek? Ez meg is jelent?

Igen, 1996-ban sikerült stúdióba vonulnunk és rögzítenünk négy saját szerzeményünket. Ezt később műsoros kazetta formájában, száz, számozott példányban jelentettük meg és terjesztettük. Mind az összes elfogyott, akár még több is elkelhetett volna, valószínűleg.

Az eredeti felállásban léptek most színpadra?

Gyakorlatilag igen. Annyi csak a változás, hogy Imi volt eredetileg a basszusgitáros, és eleinte Zoli énekelt. Ez viszonylag korán volt csak így, Imi nagyon hamar átnyergelt a mikrofonra, majd Zoli távozott, s végül 1995-ben, egy kis intermezzót követően visszatérve akasztotta nyakába a basszusgitárt, teljessé téve a felállást. Így dolgoztunk aztán hosszú évekig, s így állunk majd most is újra színpadra.

Kik írták a dalokat?

Eleinte Zoli kezdetleges szerzeményei alkották a zenekar repertoárjának gerincét, de szépen lassan beszivárogtak a többiek ötletei is. Négy aktív dalszerző is működött a zenekarban, együtt is, külön is dolgozva. Vannak dalok, amelyekről ma már nehéz is megmondani, hogy kik írták őket közülünk. Voltak olyanok is, amik próbatermi improvizációkból születtek. A legtöbb dalt viszont úgy alakítottuk ki, hogy valamelyikünk ötletéből kiindulva mindenki szépen hozzátette a saját egyéniségét és formáltuk így együtt kerek egésszé a történetet.

Mi jellemezte a dalaitokat? Miről szóltak, miféle érzések hozták elő belőletek őket?

Az ember nagykamaszként persze mi másról énekelne, mint szerelemről? Mi is ilyen vonalon indultunk el, azonban a dalokba viszonylag hamar bekerültek olyan motívumok, amelyeket hagyományos rockzenekari keretek között viszonylag ritkán lehetett akkoriban tapasztalni. Egyes dalszövegeink konkrétan a tagok valamelyikének verseiből készültek, jellemző módon Imi vagy Zoli ötleteiből. Ezeket a verseket olykor át sem kellett alakítani az énekelhetőség érdekében, hiszen eleve dallamos, ritmusos szövegek voltak. A zene viszonylagos komorságával erős kontrasztot alkottak ezek az érzékeny, érzelmekkel teli szövegek. Talán ettől is tudtak olyan különös módon hatni a hallgatóságra a szerzeményeink. Persze sokat tanultunk más, akkor népszerű előadók dalaiból is, elég csak a Tankcsapda vagy a Black-Out zenekarok szövegvilágára gondolni, de mi talán még náluk is messzebb mentünk az irodalmi jellegű szövegek alkalmazásában.

Zenei téren mi volt a fő vezérvonalatok?

Rengeteg hatást magunkba szívtunk. A Beatles, az Illés volt persze az alap eleinte, majd jöttek a keményebb előadók: a fentebb már említetteken kívül a Faith No More, a Metallica, a Therapy, és így tovább, de szinte nem is volt olyan műfaj, amit ne engedtünk volna át a magunk szűrőjén. Játszottunk feldolgozásokat például George Michaeltől és az REM-től is. A vége felé pedig elég nagy hatással voltak ránk a népdalok. Elindultunk egy olyan, a népzenei motívumokat egy nagy csavarral a zenébe beépítő irányba, amit talán jó lett volna rendesen végigjárni. Ki tudja, talán majd most.

Új dallal is készültök a szombati koncertre?

Ha teljesen új dallal nem is, de olyannal igen, amit ebben a formában még nem hallhatott a közönség sohasem.

Hogyan lett a zenekar neve Báthori Utca?

Hosszas gyötrődés után az ölünkbe pottyant ez a név. A Zrínyi Ilona Gimnázium utcájával párhuzamosan fekszik a Báthori utca Nyíregyházán. Egy hétvégi, az iskolában eltöltött zenekari próba után jött egy vérvörös fejű, igencsak feldúlt ember igazgatónkhoz panaszra, felemlegetvén egy mondaton belül több tucatszor is, hogy már pedig ő itt lakik a Báthori utcában és hogy micsoda dolog ez, hogy hétvégén sem lehet pihenni az itt az iskolában ricsajozó fiataloktól. És így tovább, hosszú percekig. Ezek után nem volt kérdés, hogy az összes addigi névötletünket azonnal érvénytelenné tette ez a bácsi. Hála és köszönet neki érte!

Mikor és hol volt az első koncertetek?

Az első koncertünk (akárcsak a második is) egy házibuliban történt, boruljon rá a feledés homálya immár. Még valamikor 1993/1994 fordulóján. Sajnos videofelvételünk is van róla.

Akkor is aktív maradt a zenekar, amikor már leérettségiztetek és szétszóródtatok az országban?

Igen, sőt, különös módon akkor indult csak be a szekér igazán. Mindannyian a szívügyünknek éreztük a közös zenekart, és minden áldott hétvégét azzal töltöttünk, hogy az egyetemről hazautazva gyakoroljunk, gyakoroljunk.

Nyíregyházán kívül hol adtatok még koncertet?

Főleg egyetemi városokban, Szeged, Debrecen egyetemi rendezvényein. Emlékeink szerint még Móron is volt egy koncertünk.

Hol és mikor volt az utolsó koncertetek? Miért alakult úgy, hogy az lett az utolsó?

A szegedi JATE Klub nagyszínpadán volt az utolsó koncertünk, alighanem 1998-ban. Előtte már számtalanszor felléptünk itt, különböző egyetemi rendezvényeken, ez is valami hasonló lehetett. Akkor még nem tudtuk, hogy ez lesz az utolsó jó darabig. Nem is igazán tudjuk, miért nem volt már utána fellépésünk.

Hány évig voltatok aktívak?

A koncertezős időszakot követően még nagyjából 2000-ig voltak egyre ritkuló próbáink, majd hosszú időre leálltunk. Ha így számoljuk, akkor ez hét év, ha a koncertezős időszakot vesszük alapul, akkor az négy-öt.

Az utóbbi 20 évben felmerült valaha, hogy össze kellene állni?

Igazából fel sem oszlottunk soha, csak inaktívak lettünk. Az egyes zenekari tagok esküvőire, lakodalmaira összeálltunk. Egy ilyen alkalommal, 2010-ben összeszedtük az összes akkor fellelhető hanganyagot, kazettákat a zenekartól, és ezeket digitalizálva elkészítettünk egy 4 CD-s válogatást. Ez mindössze öt példányban jelent meg, bár a hanganyaga hozzáférhető. Ekkor annyira jól sikerült az a néhány próba, amit tartottunk, hogy eldöntöttük, folytatjuk. Sajnos azonban néhány próbát követően Tibit, a dobosunkat elszólította egy visszautasíthatatlan munkalehetőség Londonba. Azóta is ott él a családjával, de amikor csak tehetjük, akkor összegyűlünk zenélni azóta is.

Hogyan fogadtátok a mostani megkeresést?

Nagy örömmel vállaltuk el, hiszen visszautasíthatatlan ajánlat volt, egyben kitűnő apropója annak, hogy végre megvalósítsuk ezt a rég dédelgetett álmot és újra színpadra álljunk együtt.

Terveztek esetleg további koncerteket, felvételeket?

Nagyon jó lenne folytatni, élőben is, stúdióban is. Földrajzi távolság ide vagy oda, a zenekar létezik, a minket összekötő erők a mai napig ugyanúgy működnek, mint annak idején, húsz-huszonöt évvel ezelőtt. A mostani koncertet rögzítjük, és ha méltó rá, akkor hozzáférhetővé tesszük az érdeklődők számára. És igen, nagyon jó lenne a régi dalainkat rendes körülmények között rögzíteni végre, akár új szerzeményekkel együtt is.

 

A koncertre, melyen újra felcsendülnek a zenekar saját szerzeményei, 2018. március 24-én, szombaton, 19:00 órakor kerül sor, Nyíregyházán, a Zrínyi Ilona Gimnázium kis tornatermében. A rendezvény ingyenes. Az eseményről hang- és képfelvétel készül, melyet a későbbiekben közzéteszünk.

Az esemény hivatalos facebook-oldala.

A zenekar hivatalos facebook-oldala:.

A zenekar egyetlen hivatalos stúdiófelvétele (további dalok a YouTube-on!):

https://soundcloud.com/1lles7oltan/sets/bathori-utca-demo-1996

Archív, 1996-ban készült fényképek a zenekarról (fotó: Németh Anna).