Szindbád és Hunyadi a Koronában ülnek, kávéznak, sakkoznak, újságot olvasnak, belép Pogány rendőrfőkapitány, letelepedik egy csikorgó székre, megrázva megvizsgálja, el fogja-e bírni a súlyát, aztán elengedi magát, előredől.


Szindbád: Baj van, főnök?

Pogány: Az van rengeteg.
Szindbád: Segíthetek?
Pogány: Segíthetsz. Kapsz egy ügyet, oldd meg minél hamarabb! A megyei Pártbizottság egyik munkatársa, valami Tokár Sarolta, ki van kelve magából. Kimész hozzá, lecsendesíted, aztán elkezded a nyomozást. A büdöskúti általános iskolában vár benneteket. A nyárligeti várostáblától számított hatodik lehajtó balra.
Szindbád: Mi történt Büdöskúton?
Pogány: Jószáglopás.
Szindbád: Úgy véled, ez felel meg a képességeinknek, elcsent tyúkok után nyomozni? Nem értékelsz túl minket?
Pogány: Nem tyúk tűnt el, hanem disznó. Hogy nektek való feladat-e? Remélem, igen. Indíts! A kocsit már előkészítették a garázsban. Hunyadi nem ivott?
Hunyadi: Nem, dehogy! Autóvezetésre maximálisan kész állapotban vagyok! (ösztönösen hátrább lép, nehogy a főkapitány megérezze rajta a konyakszagot.)
Pogány: Azért! Mert különben… Áh, nincs kedvem fenyegetőzni. Menjetek már, ne bosszantsatok!

 

 2018. május 15-én, kedden 17 órától kerül sor a MŰVÉSZASZTAL 5., évadzáró estjére, melynek vendége a kortárs magyar irodalom sikeres nyíregyházi szerzője, Csabai László író. A MŰvész Stúdióban helyet foglaló nézők Nyárligeten találják majd magukat, abban a korban, amikor ilyen és hasonló jelszavak mindennaposak voltak: PONTOS BÚGATÁSI TERVVEL A NÉPI DEMOKRÁCIÁÉRT! NE HIGGY A KULÁKNAK! AZ ÁLLAMVÉDELMI HATÓSÁG A MUNKÁSOSZTÁLY ÖKLE! RÁKOSI A MI VEZÉRÜNK, EZÉRT BOLDOG EGÉSZ NÉPÜNK!

Ebben az időszakban hárulnak komoly feladatok Szindbádra, a detektívre, aki persze a maga sajátos módszereivel igyekszik a dolgok végére járni.

 

Csabai Lászlóval Karádi Zsolt főiskolai tanár beszélget a regényről és hátteréről. A színpadi jelenetek rendezője Kosik Anita. Szindbád szerepében Horváth Sebestyén Sándort láthatják, aki Sherlock Holmes után újabb detektív bőrébe bújik. A további szereplők: Kosik Anita, Szabó Márta, István István, Tóth Zolka színművészek és Kováts Dénes. Az est zenefelelőse Olajos Gábor.

 

Közönségünk ezúttal is számíthat újdonságokra, hiszen törzsvendégeink tudják: minden estet másképp építünk fel, igyekszünk kitalálni valami újat, különlegest – fogalmazott Kováts Judit, a MŰVÉSZASZTAL-estek háziasszonya. – Tudatos elképzelésünk volt az is, hogy a vendégek sorában helyi szerzőt is bemutassunk Az első évad során leült asztalunkhoz Boldizsár Ildikó, Grecsó Krisztián, Tompa Andrea és Dragomán György, s most nyíregyházi író lesz társunk a MŰVÉSZASZTAL-nál a Békés Pál-díjjal és Artisjus Irodalmi Díjjal is elismert Csabai László személyében. Ősszel pedig folytatni szeretnénk a közönség által jól fogadott irodalmi-színházi rendezvénysorozatot.

 

Jegyvásárlás online itt: http://www.moriczszinhaz.hu/p/online-jegyvasarlas.html

(MŰVÉSZASZTAL Csabai Lászlóval) továbbá a Móricz Zsigmond Színház jegyirodájában (Nyíregyháza, Országzászló tér 6., H-P: 09-17 óra között), és az est előtt a helyszínen is. 

Ára mindössze ezer forint.
Csabai László eddig megjelent kötetei:

A Hiéna reggelije (elbeszélések, 2006)

Szindbád, a detektív (Magvető, 2010)

Szindbád Szibériában (Magvető, 2013)

Száraz évszak. Páros novellák (Magvető, 2014)

Szindbád, a forradalmár. Nyolc év Misáéknál (regény; Magvető, 2017)

cslplakat